Tutaj dowiecie się Państwo, czym są poszczególne produkty pszczele, oraz czemu służą i w jaki sposób możemy je wykorzystać.
Dział Wiedza oferuje nam metody wdrożenia tych informacji do naszego, nie bójmy się tego stwierdzić, słodszego życia. Począwszy od czysto spożywczej, poprzez odżywczą, dalej kosmetyczną a skończywszy na zdecydowanie leczniczej.
Z pewnością warto jest się znacznie poważniej zagłębić w owe tajniki, gdyż każdy z nas, znajdzie tam receptę na własne, choćby już tylko delikatnie mówiąc potrzeby, nie wspominając o dolegliwościach.
Sięgając pamięcią historii kilka stuleci do tyłu, warto zwrócić uwagę na bardzo istotny fakt, jakim była wartość miodu w naszym kraju. Nie bez powodu Polska nazywana była jako Kraj miodem i mlekiem płynący.
Ostatnie stulecie bardzo dotkliwie wpłynęło na nasze podejście do Matki Natury. Utraciliśmy zdolność postrzegania i szanowania środowiska naturalnego.
Lata reglamentacji produktów spożywczych, do dziś niosą ze sobą negatywne skutki. Przydziały mięsne, potrafiły w wielu rodzinach wyprzeć inne podstawowe i jakże niezbędne składniki naszej codziennej diety.
Produkty pszczele - są darem Natury, niosącym niezliczoną ilość właściwości odżywczych jak i leczniczych.
Bardzo dobrze wiedzą o tym fakcie kraje Europy Zachodniej jak i Ameryki Północnej, gdzie średnie, roczne spożycie miodu na osobę, kilkakrotnie przewyższa zużycie w Polsce. Trzeba przy tym zauważyć, że kraje te odnotowują nieporównywalnie wyższą odporność na szereg chorób w stosunku do mieszkańców naszego kraju. Znacznie częściej sięgamy po leki farmakologiczne w przypadku rozwinięcia się choroby, aniżeli profilaktycznego przyjmowania produktów pszczelich o wielostronnym działaniu z pominięciem szkodliwego wpływu na nasz organizm.
Oczywiście, możemy zupełnie obojętnie przejść obok powyższego faktu, albo nareszcie po uświadomieniu sobie tak licznych i niezbitych dowodów, wpłynąć na to co stanowi nasze codzienne, nie tylko smaczne ale i przede wszystkim zdrowe pożywienie.